Translate

måndag 3 februari 2014

Den falnande OS glansen

@PBR_81

OS är något väldigt speciellt för mig, en känsla av att allt är möjligt om man bara satsar tillräckligt hårt. OS är mycket mer än bara sport, intressanta levnadsöden med kämpande människor som offrat så mycket för att nå sina mål. För många är det en seger att ens deltaga i OS. Länder där kvinnor inte har några direkta rättigheter kan nuförtiden faktiskt skicka aktiva som tävlar om medaljer med de absolut bästa i världen, även om de i sina hemländer kanske inte ens får köra bil. Tävlingar där alla kan mötas och kämpa oavsett kön, ras eller läggning. För mig handlar OS faktiskt mera om människoöden än tävlingsmomenten i sig. Att elden har hållits i liv i så många år och fått människor från stridande länder att ändå vara tillsammans, bo sida vid sida i en OS-by och att åtminstone där och då mötas som medmänniskor inte fiender. Det är vackert men det är så mycket runt OS som inte är vackert, så för många brinner nog inte elden lika starkt längre. Även om OS inte ska handla om pengar och politik så går det inte att komma ifrån.

I Sverige har OS, tills nu, sänts av SVT, en publicservice kanal som alla i Sverige med TV faktiskt kan se. Även om man inte har en TV, så kan man se det mesta gratis från SVTplay på internet. Men nu har en reklamkanal fått rättigheterna och OS blir inte för alla längre. Även om MTG kanske gör okej ifrån sig, så har OS alltid varit reklamfritt för oss svenskar, visst sponsorlogos har svept förbi i början och slutet på sändningar men ändå inga avbrott mitt i. Nu blir allt söndertrasat av reklampauser, den tid som förut lades på intressanta bakgrundsdokumentärer tas nu istället upp av reklam för diverse spelbolag, det känns sorgligt att istället för kvalitetstv få reklamtv. Jag tycker det är oerhört synd att IOK (Internationella Olympiska kommittén) har sålt ut sig och det innebär att kvaliteten på sändningarna försämras för tittarna. Det blir färre timmar OS i rutan än vad SVT producerade under London OS 2012. Små sporter som närmast bara får i tvrutan under OS kommer förmodligen att helt väljas bort för bredare sporter. För mig är de små sporterna ändå lite av charmen som nu kommer att gå förlorad. När nu SVT finns som ett seriösare alternativ med ordentlig journalistik där man kan få en bättre sportupplevelse utan sönderhackande reklam så ska man naturligtvis välja det alternativet, även om de inte kan betala lika mycket så borde kvalitet gå före IOKs girighet.

Inte för att jag egentligen är förvånad, tror det var i sommar OS i Atlanta 1996 då folk började klaga över att de inte kunde se löparen med den olympiska elden föras fram längs gatorna, eftersom den var i skymundan bakom alla stora reklamskyltar för bland annat Coca-cola och McDonalds. Produkter som jag överhuvudtaget inte förknippar med idrott. Under OS i London 2012 ville McDonalds ha ensamrätt på att sälja pommes frites i området, britterna lyckades med nöd och näppe rädda nationalrätten Fish and chips. Reklam får inte förekomma på OS arenor och de aktivas kläder men med all reklam runt om så märks det hur uppköpta de faktiskt är. Det är som att den gula OS ringen har fått en ny innebörd, den är gul som guldet den giriga OS draken roffar åt sig allt glupskare.

Med tanke på den medmänskliga anda som OS står för, så borde man inte ha spelen i länder som så tydligt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Berlin under sommarOS 1936 i Nazisttyskland, var inget annat än Hitlers propagandaförsök att visa upp Tysklands  överlägsenhet. SommarOS i Peking 2008, i ett förtryckande Kina där ingen får tala fritt och dem som tycker annat än kommunistregimen fängslas och där västerländska journalister knappt får vistas. Nu senast vinterOS i Sotji, ett korrupt Ryssland där över 50 000 tals arbetare inte fick betalt för att bygga arenorna, de som ens vågade fråga om rimlig betalning misshandlas. Gästarbetare jagades ur landet, de flesta med mindre betalt än de blivit lovade och många helt utan betalning. Ryssland där det nyligen har antagits en lag mot homosexuallitet. Det känns som om den svarta OS ringen numera står för OS svarta historia, eller de svarta ringarna som borde finnas runt de ansvarigas giriga ögon. När människor utnyttjas på ett fruktansvärt sätt och glädjen inför OS fastnar som en besvärlig klump i halsen, som man inte riktigt kan bli kvitt. För ju vackrare och större arenorna är, ju mera lidande och sorg har det inneburit för folket. OS ska inte vara politiskt visst, men vad sänder man för signaler när man ger OS till länder, som ganska troligt kommer att utnyttja människor till bristningsgränsen. Då det bara handlar om ett maktspektakel av pompa och ståt för att visa upp sig, när fattigdomen bara stiger och människor får slita som slavar. Jag är rädd att OS i Rio kommer att bli lika hemskt från ett mänskligt perspektiv, hafsigt byggda arenor av ett land vars infrastruktur inte klarar av det.

Jag är tveksam till att OS överhuvudtaget ska åka runt från land till land, det är få länder som överhuvudtaget har råd att ha OS längre. Ett litet välfärdsland som Sverige kommer aldrig mera ha råd med OS om det fortsätter på samma sätt. Vinter OS i Sotji har kostat cirka 330 miljarder kronor vilket gör det till det dyraste någonsin, en anledning är förmodligen omfattande korruption. Sommar OS i Peking 2008  kostade ”bara” ca 250 miljarder kronor och då är sommar OS också ett större arrangemang än vinter OS. Det är som om den röda OS ringen nu inte är något annat än blod från alla blodspengar som de rika suger ut folket på och inte i idrottens namn utan i sina egna.  


Mitt lilla förslag låter väl som en galen utopi men kanske borde man bygga permanenta OS anläggningar, dit man återkommer vartannat år. Ett för sommarspel och ett för vinterspel. Någonstans på internationell mark. Kanske en övärld för sommarspelen och en isvärld för vinterspelen. Finansierade bland annat med äkta OS produkter, låt OS få tillbaka sin identitet fritt från yttre multinationella företag som finansiärer. Produkter som IOK äger och tillverkar, skor, träningskläder, träningsutrustning, nyttig mat som verkligen är bra för kroppen. Varför inte också dra in pengar på träningsläger för ungdomar och vanliga motionärer, på träningsarenor med fd elitidrottare som tränare? Sen kan alla OS länder hjälpa till att finansiera byggena, för med över 200 nationer så borde det bli lättare att samla ihop 300 miljarder tillsammans. Bygg storslagna arenor som håller, med mindre upp piffningar till varje nytt OS. Vore det inte vackert? En nationsfri ö eller isvärld dit de aktiva kommer för att mötas och tävla. Där de inte behöver känna rädsla eller förtryck för att deras land är i konflikt med värdlandet. För att OS råkar anordnas i ett land där kvinnor inte har några rättigheter. För att de är födda med en etnicitet som är förtryckt av en viss regim eller för att de älskar någon av samma kön vilket inte är lagligt i värdlandet. Utan att de istället möts på OS mark, där de kan känna sig trygga och ladda upp för sitt livs viktigaste tävling. Med sådana arenor på internationell mark tror jag att OS blir vad det borde vara, helt fritt från politik. En gemensam strävan för att skapa en tävling där alla politiska, religiösa, etniska och sexuella gränser suddas ut och alla möts som likar. Då skulle OS elden kunna brinna igen med förnyad kraft och kanske tränga bort mörkret som alltmer tätnar kring OS idealen. Hur nu allt det här skulle kunna genomföras i praktiken är en annan sak, men i teorin så låter det väl underbart?


#OS #Sotji #korruption #ryssland #kina #peking #utopi #OSprodukter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar