Translate

torsdag 16 januari 2014

Varför Basinkomst?

@PBR_81

Jag tror att vi får acceptera att det inte finns arbeten åt alla i västvärlden, iallafall inte meningsfulla sysslor som gör att alla kan överleva på en dräglig nivå. Arbetslösheten bara stiger då tillverkningen av de flesta varor flyttas till låglöneländer där människor sliter som slavar för att massproducera så mycket som möjligt så fort som möjligt, till löner som knappt ger dem mat för dagen. Detta försämrar kvaliteten på både varor och människors livssituationer. Vi lever i ett slit och slängsamhälle där alla på lång sikt är förlorare. Frågan om medborgarlön är ständigt aktuell, men hur ska man kunna genomföra det?
Här följer några av mina tankar på förändringar som man skulle kunna göra, kanske främst i ett relativt litet land som Sverige men det kanske även är möjligt i andra länder.

Jag tror att  en medborgarlön skulle förbättra både folkhälsan och utbildningsnivån markant. När jag skriver medborgarlön, så menar jag inte riktigt att man ska få en ersättning utan någrasomhelst förpliktelser, men grundtanken är att i princip hela bidragssystemet ska slopas. När vi inte längre tvingas leva under den ständiga ekonomiska stressen, där vi tvingas söka och hitta jobb som vi tar för att överleva ekonomiskt, fast de inte alls är lämpliga för oss och vår psykiska ohälsa ökar, kan vi istället ta oss tid att hitta ett riktigt arbete, som vi brinner för och verkligen kan trivas med långsiktigt och där vi verkligen kan använda vår fulla potential. Jag tror med andra ord att man även kan slopa arbetsförmedlingen och försäkringskassan om man inför medborgarlön. Vi kan fortsätta att utbilda oss, jag ser även medborgarlönen som en ren ersättning för csn-lån.
Viktiga ideella organisationer skulle kunna växa sig starkare då man har den ekonomiska tryggheten att satsa på sitt kall även om det inte ger någon direkt kortsiktig avkastning, detta skulle även underlätta när det gäller konstnärliga arbeten. Jag tror att vi på ett helt annat sätt och mera otvunget kan bidra till samhället om vi har medborgarlönen som en grundtrygghet, och det tror jag behövs för att skapa ett bättre samhälle.

Säg att grundbasinkomsten exempelvis gör det möjligt till boende i hyresrätt, kostnader för el och mat och andra grundutgifter, ett slags existensminimum beräknat på hur samhället ser ut idag, möjligt att det på något sätt måste vara kommunbaserat. Jag tror att basinkomst skulle skapa ett samhälle med färre utbrända. Om man ger baslönen till alla dem som inte har någon inkomst från ett arbete eller en låg sådan som ligger under, ska vi säga, 30 000 - 35 000 kronor i månaden efter skatt. Människor som idag jobbar sönder sig både psykiskt och fysiskt skulle kunna gå ner i tid och kanske jobba tim eller halvtid istället för heltid och övertid, men ändå ha en god möjlighet att försörja sig. 6 timmars arbetsdag skulle också kunna fungera bra som ett kompliment till basinkomsten. Företag skulle kunna anställa flera till en lägre kostnad och få en personal som mår bättre och håller längre. De som tjänar mer än 35 000 i månaden efter skatt, behöver ju ingen basinkomst eftersom de med den inkomsten i allafall borde ha en ganska god ekonomi. Att också grundbasinkomsten sänks ju närmare man kommer gränsen på låt oss säga 35 000 kr, alltså om grundbasinkomsten som högst skulle vara låt oss säga bara för att ha ett exempel 10 000 kr så skulle någon som tjänar 29 000 efter skatt alltså istället för 10 000 få 6000. Men tjänar man då någonting på en löneförhöjning om man har en lön som ligger mellan 20 000 och 30 000? Jo om du längre fram skulle förlora jobbet och skulle få 80% av din lön från A-kassan så får du om du tidigare hade en lön på 20 000 ut 16 000 + 10 000 (BI) = 26000 har du istället en lön på 25 000 och BI med 5 000 så får du med 80% 20 000 + 10 000 i BI ändå 30 000. Så BI skulle fungera som en slags inkomstförsäkring om man ligger mellan 20 000 och 30 000 i lön. Man borde också införa ett lönetak på 100 000 kronor i månaden för kommunalt och statligt anställda. Inom den privata sfären borde lönerna beskattas på så sätt att man som anställd inte kan tjäna mera än 100 000 efter skatt. 

En form av övrig bidragsenhet skulle kunna finnas kvar. För dem som tillexempel pga sjukdom eller något annat skäl skulle behöva extra bidrag till något. Tänkte även att dömda brottslingar får sin basinkomst fryst eftersom de inte ska kunna sitta i fängelse och bara låta basinkomsten på kontot växa. De ska kunna få bidrag för sina fasta utgifter såsom hyra från den övriga bidragsenheten. 

Jag skrev tidigare ett inlägg om övervikt (klicka på ordet övervikt för att komma till det inlägget) och vill bygga vidare lite på den tanken. Då de båda inläggen är nära sammanflätade så läs det för att tillfullo förstå vad detta handlar om.
Jag tycker att en basinkomst bör ligga på en grundnivå utöver den kan en slags hälsobonus ges till de som verkligen gör aktiva försök att ta hand om sin hälsa. Avsaknaden av den hälsomedvetenheten kostar faktiskt samhället uppemot 100 miljarder varje år.
Låt oss säga att grundkravet för medborgarlön är att man är svensk medborgare och inte missbrukar skadliga mängder alkohol, narkotika, tobak eller lider av ett matmissbruk. Dessa missbrukare oavsett vad de missbrukar som pga sitt beroende aldrig skulle klara att leva på basnivån av medborgarlönen måste få hjälp på ett behandlingshem där de kan bli kvitt sitt missbruk långsiktigt för samhället ska inte behöva finansiera ett långvarit missbruk. Om man lever ett hälsosamt liv, så ökar man inte vårdkostnaderna för samhället och har möjlighet till hölsobonus på sin medborgarlön. Detta bygger på mitt resonemang från det tidigare inlägget om fetma (klicka på hyperlänken för att komma dit), att man sänker priserna på frukt och grönt, samt inför sockerskatt för onyttig mat och inför statliga träningsanläggningar. Tanken är att man ska tjäna på att ta hand om sin kropp, att på något sätt hålla sig i form. Övervikten är kostsam och om man genom en hälsobonus på sin medborgarlön kan få folk att både få råd att leva sundare och ge dem en belöning om de gör det, så styr man allt i en hälsosammare riktning. Hur man nu skulle mäta om folk verkligen lever sundare är en annan fråga. Har ni fler förslag på det så lämna dem gärna som kommentarer. Men låt oss säga att vi inför någon slags motbok när det gäller alkohol. Alkoholmissbruket i Sverige kostar samhället ca 45 miljarder per år, kostnader som jag tror skulle minska markant om det återinfördes motbok. Om man inte köper upp hela innehållet i sin motbok så får man den återstående summan i hälsobonus. Låt oss bara för att ha en exempelsiffra säga 750 kronor, köper man något för 200 under månaden så får man alltså 550 i hälsobonus, köper man ingen alkohol alls så får man ut 750 och köper man för 750 så får man 0. Hälsobonusen betalas alltså ut månaden efter. Ett annat exempel där man skulle kunna få hälsobonus skulle kunna vara att man är på sitt gym, simhall eller idrottsförening minst 8 gånger i månaden. Man ser det då när man dragit kortet i kortläsaren, vilket de flesta gym nu har vilket skulle vara standard på det jag kallar statliga gym, se inlägget om övervikt. Varför inte införa hälsoundersökningar där man kan kontrollera att man är i bra form om man nu föredrar löpning eller andra aktiviteter som inte registreras lika lätt. En annan motbok kan gälla för tobaksanvändning/snusanvändning där man också får möjlighet till hälsobonus på liknande sätt som jag beskrev för alkohol. Låt oss säga basinkomsten (existensminimum) +  träning (normalvikt) + hälsobonus efter motbok (alkohol) + hälsobonus efter motbok (tobak/snus) ger en basinkomst med hälsobonus som man kan leva på ganska bra om man inte har alltför dyra vanor. Hade tänkt att hälsobonusen kan ges till alla oavsett om man har en lön över 35 000 eller inte.

Skriv gärna på uppropet för basinkomst i EU;
https://avaaz.org/en/petition/our_chance_to_end_poverty/

Något du tycker är uppåt väggarna fel, eller något jag har glömt? Kommentera gärna så kanske jag skriver om lite. 


#medborgarlön #basinkomst #BI #hälsobonus #jobb #arbeten #västvärlden #folkhälsan #csn #träning #motbok #alkohol #tobak #bidragssystemet #löner #sextimmarsvecka

4 kommentarer:

  1. Om medborgarlönen är 10000 så ska det alltså fungera på följande sätt?

    En inkomst på 29900 efter skatt kvalificerar medborgaren att även få medborgarlön på 10000. Medborgaren får en total inkomst på 39900.

    Om man däremot tjänar 30000 efter skatt så kvalificerar medborgaren inte för medborgarlönen. Totalinkomsten blir 30000.

    Är det rättvist? Nej, du får gå tillbaka till ritbordet. Kolla upp koncepten marginalskatt och fattigdomsfälla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egendomligt kommentaren ovan blev osynlig för ögat, man måste markera den för att se den. Får kanske ändra textfärg när jag listar ut hur. Nåväl jag tackar för kommentaren, ja det blev lite fel där ser jag nu, var naturligtvis inte så jag tänkte. Jag verkar ha glömt att skriva min egentliga tanke som var att BI minskas när man kommer närmare gränsen, så om man alltså får en lön på låt oss säga att gränsen går vid 30 000, 25 000 efter skatt så får man alltså en halverad BI på 5000 istället för kanske maximalt 10 000 så slutsumman ändå blir 30 000. Tack för att du påpekade det, jag hade missat den missen helt!

      Radera
    2. Inkomst 20000 + 10000 medborgarlön = 30000 totalinkomst.
      Inkomst 25000 + 5000 medborgarlön = 30000 totalinkomst.
      Inkomst 30000 + 0 medborgarlön = 30000 totalinkomst.
      Så mellan 20000 och 30000 lönar det sig inte att skaffa sig löneförhöjning? En förlorar bara lika mycket medborgarlön som en lyckas kämpa till sig löneförhöjning?

      Radera
    3. Tack för kommentaren, jag gjorde ett litet tillägg. Jo om du längre fram skulle förlora jobbet och skulle få 80% av din lön från A-kassan så får du om du tidigare hade en lön på 20 000 ut 16 000 + 10 000 (BI) = 26000 har du istället en lön på 25 000 och BI med 5 000 så får du med 80% 20 000 + 10 000 i BI ändå 30 000. Så BI skulle fungera som en slags inkomstförsäkring om man ligger mellan 20 000 och 30 000 i lön.

      Radera